Hae
Paletilla
Kaupallinen yhteistyö

LASTEN LELUJEN TURVALLISUUS – MUISTA NÄMÄ LAHJAOSTOKSILLA

Kaupallinen yhteistyö: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (TUKES)

Lasten lelujen turvallisuus

Tiesitkö, että alle 3-vuotiaiden lasten leluilla on vielä tarkemmat ja tiukemmat turvallisuusvaatimukset kuin vanhempien lasten leluilla? Moni ei varmasti tule miettineeksi tätä esimerkiksi joululahjaa ostaessa. Jokaisella lapsella on mielestäni oikeus leikkiä turvallisilla leluilla ja vanhempien olla levollisin mielin lasten leikkiessä. Mielestäni on myös tärkeää muistuttaa vanhempia, kummeja, isovanhempia ja muita lahjan ostajia, että hankkii lapsille heidän ikään sopivia leluja ja muita tarvikkeita. On nimittäin iso turvallisuusriski mikäli pienet leikkivät vahempien lasten leluilla. Tästä asiasta haluaa muistuttaa myös Tukes (Turvallisuus- ja kemikaalivirasto), joka edistää tuotteiden, palveluiden ja teollisen toiminnan turvallisuutta ja luotettavuutta. Lasten lelujen turvallisuus on meidän kaikkien käsissä joten nyt joululahjaostoksilla kannattaakin ottaa nämä asiat huomioon.

Lasten lelujen turvallisuus

Lasten lelujen turvallisuus

Lasten lelujen turvallisuus ei ole aina niin selvä asia, sillä mikään viranomainen ei tarkista leluja ennakkoon vaan sen varmistaminen on aina lelujen valmistajan vastuulla. Tarkastuksia tehdään pienelle määrälle myynnissä oleville leluille pistokoemaisesti mikä tuli itselleni yllätyksenä. On siis tärkeää olla tietoinen itse myös lasten lelujen turvallisuudesta. Esimerkiksi alle 3-vuotiaiden leluista ei saisi irrota pieniä osia ja niiden on oltava kestäviä jotta ne kestävät kulutusta ja käyttöä. Leluissa ei saa olla esimerkiksi olla teräviä kulmia, irtoavia osia tai kohtia. Nämä sekä monia muita säännöksi löydät Tukesin turvalliset lelut välilehdeltä. Tuosta linkistä löytyy muutenkin kattavaa tietoa lasten lelujen turvallisuudesta!

Oma vinkkini on, että jos haluat kuitenkin varmistaa lelun sopivuuden alle 3-vuotiaille kotikonstein onnistuu se vessapaperirullan avulla! Jos lelu mahtuu vessapaperirullan lävitse on se liian pieni alle 3-vuotiaan leluksi.

Mielestäni myös vanhemman ja lahjan ostajan on tärkeää tiedostaa ikärajoituksen ja ikäsuosituksen ero. Ikärajoitus eli esimerkiksi kielletty alle 3-vuotiailta oleva merkintä perustuu tuotteen turvalliseen käyttöön kun ikäsuositus perustuu lapsen valmiuksiin leikkiä kyseisellä lelulla. Monet jopa itse allekirjoittanut ennen omia lapsia olisi voinut ostaa lahjaksi lelun välittämästä näistä suosituksista sillä perusteella, että kyllähän ne lapset kasvavat! Koska loppupeleissä on aikuisten vastuulla huolehtia siitä, että leikit ovat turvallisia on se huomattavasti huolettomampaa kun tietää, että mukana leikeissä on lapsen ikään, taitotasoon ja kykyihin sopivat lelut.

Lasten lelujen turvallisuus

Muistilista leluostoksille:

  • Tuotteessa on oltava CE-merkintä, valmistajan ja maahantuojan nimi sekä osoite.
  • Lelusta pitää löytyä varoitukset ja käyttöohjeet suomeksi ja ruotsiksi.
  • Pehmoleluista pitää löytä pesu- ja hoito-ohjeet.
  • Jos tilaat ulkomailta, selvitä mistä tilaat ja minne voit reklamoida epäkurantin tuotteen. Ole myös tietoinen, että Euroopan ulkopuolelta ostetut lelut eivät välttämättä vastaa eurooppalaisia turvallisuusvaatimuksia
  • Älä osta tuoteväärennöksiä.
  • Noudata ikäsuosituksia.

lasten lelujen turvallisuus

Nyt aiheen tullessa ajankohtaiseksi itselleni sekä joulun tehdessä kovaa vauhtia tuloaan koen, että on tärkeää puhua lasten leluista niiden turvallisuudesta. Näin tuoreena vanhempana itselleni on ainakin tärkeää neidin kasvaessa se, että tiedän hänen leikkivän turvallisilla leluilla. Tuota yllä tekemääni muistilistaa tulee varmasti kurkittua itsekin vielä moneen otteeseen, mutta toivon myös nyt joulun alla, että mahdollisimman moni lahjan ostaja pitäisi mielessä nämä turvallisuus asiat. Mikäli itse huomaat ostotilanteessa tai muuten vain lelussa turvallisuuspuutteita, ilmoitathan asiasta aina ostopaikkaan sekä Tukesiin. 

Seuraa Instagramissa paletillaviivi


Myös nämä voisivat kiinnostaa:

MINUN PUOLI VUOTTA KITEYTETTYNÄ: KORONA, LOMAUTUS JA VAUVA

ISOIN SALAISUUTENI: VAUVA!

Kaupallinen yhteistyö: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (TUKES)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.