Hae
Paletilla

Materialla ei makseta laskuja

Aika ajoittan bloggaajat tekevät postauksia yhteistöihin, affiliate linkkeihin ja pr- paketteihin liittyen. Aihe on todella hyvä ja moni ulkopuolinen tai blogien lukijakaan ei aina ymmärrä, että yhden blogi tekstin kirjoittamiseen voi mennä kokonainen työpäivä. Se, että bloggaaja saa mainostuloja, pr-paketteja tai yhteistöitä ei ole aina itsestään selvyys. Yritykset ei todellakaan tyrkytä tavaraa bloggaajille vaan yleensä näiden takana on oma-aloitteinen yhteydenotto yrityksiä kohtaan varsinkin jos olet esimerkiksi mikrovaikuttaja. On eri asia olla Suomen isoin kauneusbloggaaja tai lifestyle bloggaaja, mutta täytyy muistaa ettei sinne Suomen isoimmaks vaikuttajaks pääseminen ole itsestään selvyys ja sen takana on aika monta työtuntia.

Luin äskettäin Jodelista keskustelun missä sen keskustelun aloittaja kehotti kaikkia lopettamaan blogien lukemisen sillä hän oli myös tehnyt niin. Se miksi hän oli päättänyt lopettaa blogien lukemisen oli se, että kukaan ei saisi hommasta kirjaimellisesti penniäkään. Aika suomalainen ajattelu tapa jossa itse olet valmiks maksamaan 100 euroa siitä ettei naapuri saa edes viittäkymppiä.

”somevaltaa”

Keskustelussa tuli ilmi ettei monetkaan halunnut seurata isoja vaikuttajia tai vaikuttajia ylipäätään siksi, että he eivät tee yhtään mitään järkevää. Lifestyle blogeja ei kannata lukea siksi, että siellä tuodaan esille pelkkää kuluttamista. Ne jotka siis kirjoittavat Lifestyle blogeja vain matkustelevat, shoppailevat ja ennen kaikkea mainostavat tätä kaikkea. Uskon, että tämän kommentin kirjoittaja ajatteli samaa myös kauneusbloggaajista. Koska käytän kosmetiikkaa tuhoan todennäköisesti maapallon kaikean maailman myrkyillä ja vaikka sillä paljon puhutulla muovilla.

Samaisessa keskustelussa tuli myös esille, että blogit jotka kiinnostaisivat ihmisiä niin olisi sellaiset missä puhutaan esimerkiksi mielenterveys ongelmista, kiusaamisesta tai vastaavista muista aiheista. Näiden ”Jodlaajien” mielestä somevaltaa pitäisi käyttää ainoastaan silloin, kun annetaan vertaistukea näihin asioihin. Olen kyllä samaa mieltä, että näistä asioista pitäisi puhua enemmän sekä tuoda esille, mutta ei jokainen bloggaaja voi ottaa kantaa näihin asioihin vain siksi että miellyttäisimme kirjoituksillamme suurimpaa osaa Suomalaisista. Blogitekstit syntyvät yleensä siitä mistä itse tykkäät ja mistä ajattelet, että joku muukin voisi ehkä pitää sinun lisäksi.

Mieti menisitkö itse töihin 8 tunniksi ja et saisi siitä palkkaa?

Ammattibloggaajia on Suomessa aika vähän verratuna vaikka muihin maihin, mutta silti kyse on työstä. Moni meistä vaikuttajista ja mikrovaikuttajista tekee päivät työkseen ihan tavallisia hommia ja kirjoittaa omalla ajallaan blogia. Kun aloitin bloggaamaan en todellakaan ajatellut, että tekisin tällä hommalla rahaa itselleni eikä se ollut tarkoituskaan. Mutta koska siihen on aina välillä mahdollisuus niin miksi kieltäytyisin? Jos pomosi tulisi työpäivän jälkeen tuomaan sinulle 100€ bonusta hyvin tehdystä työstä kieltäytyisitkö?

Yhden blogipostauksen kirjoittamiseen voi mennä esimerkiksi 2-8 tuntia tai pahimmillaan jopa viikkoja. Moni kirjoittelee siis tekstejä ihan omasta tahdostaan työpäivän verran ajattelematta saisiko siitä mahdollisesti rahaa. Tässä kohtaa voidaan siis miettiä, että menisitkö itse töihin 8 tunniksia saamatta siitä palkkaa penniäkään? Monen mielestä se ei ole homma eikä mikään kirjoittaa yhtä postausta tai blogia ylipäätään. Kaikkihan siihen pystyy. Jos palataan vaikka niihin ammattibloggaajiin niin he käyttävät kokonaisen työpäivän blogipostauksien tekoon jotta pystyvät tuottamaan sisältöä lähes päivittäin. Kukaan ei istu aamulla koneelle vain julkastakseen yhden postauksen ja odottaen, että rahaa kilahtaa pankkitilille noin vaan. Se homma ei vaan toimi niin.

kaupalliset yhteistyöt, mainostulot PR-LAHJAT yms.

Mä olen jopa joutunut selittelemään ystävilleni sitä miksi saan aina välillä yrityksiltä PR-lahjoja tai miksi saan tästä hommasta muutaman euron välillä itselleenkin. Monien mielestä on väärin, että esimerkiksi nyt mun tapauksessa kosmetiikka alalla työskentelevät ihmiset eivät saa omilta työpaikoiltaan niin paljoa tuotteita testiin kuin bloggaajat tai vloggaajat. He kuitenkin myyvät niitä tuotteita asiakkaille päivittäin. Ymmärrän tämänkin asian ihan täysin sillä työskentelen itse alalla ja joudun myymään välillä uusia tuotteita asiakkaille tietämättä niistä sen enempää kuin mitä koulutusmateriaaleissa on lukenut. Ajattelen kuitenkin niin, että työntekijä ei kuitenkaan pysty tavottamaan niin montaa mahdollista asiakasta työpäivänsä aikana kuin vaikuttaja yhdellä tekstillään. Sekä monessa työpaikassa on hyvät henkilökunta edut mitä taas asiakkaat tai vaikuttajat eivät pysty hyödyntämään mikäli siitä ei ole erikseen sovittu.

Se mihin tämän blogitekstin otsikko viittaan on se, että vaikka välillä bloggaajat saavatkin tuotteita PR-lahjoina niin niillä ei kuitenkaan voi mennä pankkiin maksamaan asuntolainaa, vuokraa tai käydä kaupassa. Mutta jos taas ostaisimme kaikki tuotteet itse olisi siinä aikamoinen summa lyötynä rahaa pelkkään materiaaliin mitä et voi hyödyntää mitenkään. Tämä on ehkä järkyttävää kuluttamista jonkun mielestä, mutta se silti mahdollistaa sen, että tekstejä syntyy. Bloggaajan saadessa tuotteet PR-lahjoina hän ei ole velvotettu kirjoittamaan tuotteista yhtään mitään vaan todennäköisesti kirjoitus syntyy sen jälkeen vasta, kun on todennut tuotteen hyväksi ja haluaa suositella sitä muillekin.

Se, että klikkaan blogipostaukseen jossa lukee ensimmäisenä kaupallinen yhteistyö tai sisältää affiliate linkkejä ei tarkoita sitä, että bloggaajan pankkitilille kilahtaa samantien muutama roponen. Tiedän että moni jättää klikkaamatta sellaisiin postauksiin sillä automaattisesti luulevat sen oman klikkauksen tuovan tekstin kirjoittaneelle rahaa. Olen kuullut muilta ja nähnyt paljon erilaisia keskusteluita siitä, kun bloggaajat eivät mainitse mikäli jokin postaus tai vaikka video on tehty kaupallisessa yhteistyössä. Piilomainontahan on kiellettyä ja näin ollen yhteistyöt tulee merkitä joka kerta selkeästi. Silti kuitenkin kun kirjoitat postauksen alkuun, että postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä jonkun yrityksen kanssa niin jengi ei klikkaa sitä koska oot saanut siitä rahaa. Jep. Affiliate linkin kautta täytyy tulla ostotapahtuma jonka jälkeen bloggaaja saa siitä muutaman euron. Ja ihan oikeasti kirjaimellisesti oikeasti muutaman euron. Se kuinka paljon ostotapahtumia tulee blogien kautta on todella vaihtelevaa.

Ammattina bloggaaja

Moni meistä vaikuttajista varmasti haaveilee siitä, että voisi tehdä tätä työkseen ja se jos jokin on iso kirosana. Onko se väärin, että joku haluaa raksalle töihin, toinen konttoriin ja yksi ammatti bloggaajaksi? Unelmia kai meillä kaikilla on. Meitä kaikkia ei ole tehty tekemään samaa työtä tai valitsemaan ammattiaan niin, että se valinta miellyttäisi jotakin muuta.

Monen mielestä on hienoa, että joku pystyy tienaamaan omalla harrastuksellaan ja toisien mielestä bloggaajat vain yrittävät kaupallistaa itseään rahan kiilto silmissä tekemättä sen eteen yhtään mitään. Blogin kirjoittaminen on vähän kuin perustaisit oman yrityksen jota yrittäisit kasvattaa kokoajan. Kukaan ei tiedä yritystä mikäli sitä ei ole mainostettu missään ja ikinä et myöskään tiedä kuka kiinnostuu just siitä mitä teet.

Bloggaaminenkin maksaa

Moni ei varmasti ajatellut, että bloggaaminen voi maksaa sille bloggaajallekin. Itsekkin kirjoittelen paljon tuotteista jotka olen ostanut omalla rahallani eikä kaikki todellakaan ole saatu blogin kautta. Jotkut kuvapankit jonka kautta saat ladattua kuvat blogiin parempi laatuisina maksaa. Jos teet videoita blogin lisäksi youtuben niin melkeimpä kaikki editointi ohjelmat maksaa. Kuvaus rekvisiitat maksaa. Kamera ja sen lisäosat maksaa. Kuvaus valot maksaa sillä täällä Suomessa on pimeimpinä aikoina aika hankalaa kuvata ilman lisä valoa. Erilaiset kuvanmuokkaus ohjelmat maksaa jne. Tämä ei siis todellakaan ole aina bloggaajillekaan halpaa harrastamista.

Huh. Olipa se melkoinen kirjoitus. Tämä postaus on lojunut luonnokset kansiossa valehtelematta varmaan 3-4 kuukautta sillä en ole saanut sitä tiettyä kirjoitus moodia päälle vaikka olen halunnut puhua tästä aiheesta todella kauan. Vaikka en itse välitä mitä lokaa sosiaalisessa mediassa heitetään bloggaajien päälle niin nähtyäni tuon keskustelun Jodelissa halusin ehdottomasti viimeistellä postauksen ja julkaista sen teille nähätävksi. Voi olla, että teksti on melko sekava sillä olen aikalailla oksentanut tähän teksti kenttään kaikki ne jutut mitä olen halunnut sanoa. Välillä tuntuu ettei näitä asioita voi tajuta kukaan muu kuin toinen vaikuttaja, mutta toivon että tämä avas edes jonkun silmiä bloggaamisesta!

Herättikö postaus jotakin ajatuksia?


Myös nämä voisivat kiinnostaa:

PALETILLA 1V – MILLAINEN ON BLOGIMAAILMA NYT VERRATTUNA YHDEKSÄN VUOTTA SITTEN?

8 kommenttia

 1. Linda/Lipstick Love kirjoitti:

  Aamen! Siis joo, jokainen tekee sen valinnan klikkaako lukemaan postausta, jonka ensimmäisessä lauseessa mainitaan affilinkit tai yhteistyö tai lukeeko niitä blogeja ollenkaan. Mutta faktat kannattaa tosiaan selvittää etukäteen eikä olettaa jotain, mikä todennäköisesti on loppupeleissä hyvin kaukana totuudesta. Oon liian monet kerrat kuullut/lukenut, kuinka bloggaajan uskottavuus katoaa, jos hän kirjoittaa vaikkapa pr-näytteinä saaduista tuotteista. Kun se ei mitenkään voi olla sen bloggaajan oikea mielipide! Ei tietenkään 🙂 Pyrin jättämään tällaisten ihmisten mielipiteet ihan omaan arvoonsa, sillä yleensä tällaisia ajatuksia ja ”totuuksia” ääneen viljelevät ihmiset ovat muutenkin aivan eri aaltopituudella itseni kanssa ja mieluummin pidänkin heidät poissa blogistani kuin vastaanotan ilkeitä anokommentteja tms. Ärsyttää se silti, mutta minkäs teet. Tietoa voi koittaa jakaa ihmisille, mutta suomalaiset on myös sen verran jääräpäistä kansaa, ettei se kaikkiin kuitenkaan tehoa. Ja just se, että jos joku toinen saa jotain niin se on itseltä sitten pois, on myös vähän turhankin yleinen ajattelutapa täällä.

  Ymmärrän myös ton, että kauneusalalla työskenteleviä varmasti saattaa harmittaa, jos bloggaajille syynätään tuotteita, mutta itse niitä ei saa testattavaksi. Vaikka se varmasti olisi heidän oman työnsä kannalta enemmän kuin hyvä asia, että tuotteeseen pääsisi tutustumaan muutenkin kuin paperilla. Valitettava totuus kuitenkin on se, että jokainen yritys tavoittelee voittoa eikä yksikään firma varmasti lähetä bloggaajille tuotteita ihan vaan hyvää hyvyyttään. Kyllä siellä aina on taustalla se toivo, että bloggaaja nostaa sen tuotteen blogissaan/muualla somessa esille ja tuo samalla sekä yritykselle että itse tuotteelle näkyvyyttä ja sitä kautta rahaa. Ja kuten säkin sanoit, yksittäinen työntekijä ei välttämättä mitenkään saa samanlaista näkyvyyttä tuotteelle kuin bloggaaja. Mun mielestä bloggaajia ei pitäisi sekoittaa ollenkaan siihen, saako kauneusalalla työskentelevä tuotteita työpaikaltaan testiin vai ei. Noi asiat ei mun mielestä liity toisiinsa millään tavalla, kun puhutaan ihan eri asiasta ja tarkoitusperät on noilla kahdella ihan erit.

  Yksi asia minkä haluaisin ihmisten myös muistavan on se, että yritykset ja brändit saavat blogien kautta jatkuvasti ihan ilmaistakin mainosta tuotteilleen. Onhan se, että kirjoitan vaikka Lumenen tuotteesta kehupostauksen, joka tavoittaa sen x määrän ihmisiä, aina mainosta sille yritykselle, vaikka mä olisin itse sen tuotteen omilla rahoillani ostanut enkä ikinä kyseisen brändin tuotteita itselleni mistään ilmaiseksi saanut. Tämänkään takia en ymmärrä miksi joidenkin mielestä on niin kamalaa, jos bloggaaja joskus saakin jonkun tuotteen pr-näytteenä ja tavallaan sen tuotteen ”korvauksena” siitä, että nostaa sen blogissaan esille. Se on yritykselle kuitenkin varmasti monissa tapauksissa aika edullinen tapa saada tuotteelle näkyvyyttä. Lukija tuskin sitä asiaa tietenkään näin ajattelee, mutta itse bloggaajana sitä miettii myös tältä kannalta. Niillä ilmaiseksi saaduilla purkeilla ei kuitenkaan osteta ruokaa tai makseta laskuja, kuten säkin toit tässä hyvin esille. Affilinkeistä oon itsekin joskus kirjoittanut ja niidenkin kohdalla ihmisillä on ihan hirveesti vääriä käsityksiä, joita säkin koitit hyvin tässä postauksessa oikaista 🙂

  Tästä tais tulla jokseenkin pitkä kommentti, mutta siis joo postaus herätti todellakin paljon ajatuksia 😀

  • Viivi Nurminen kirjoitti:

   Hih, meinasin tipahtaa penkiltä kun avasin tän sun kommentin sähköpostissa! Ihanan pitkä 😀

   Oon ollut kokoajan aikalailla sitä mielt’, että ne puhuu ketkä ei itse uskalla tunkea itseensä some- maailmaan. Oon ihan samaa mielt’, että kaikki ne negatiiviset kommentit kannattaa tunkea vaan suoraan roskakoriin sillä ei niistä tarvitse välittää. Me kaikki kuitenkin halutaan jakaa tietoa hyvistä tuotteista sekä kertoa myös niistä huonoista. Mä itse painotan sellasian ”huonojen” tuotteiden kohdalla ettei se sopinut itselleni, mutta se voi sopia loistavasti jollekin muulle. Pr toiminta on blogi hommissa iso osa koko tätä skeneä.

   Hain juuri tuota samaa ideaa, että myyjä ei pysty yhden työpäivän aikana markkinoimaan yritystä niin, että siitä olisi hyötyä niin paljon kuin yhdestä tekstistä internetistä. Tiedän kuitenkin, että työntekijöille järjestetään jatkuvasti koulutuksia josta hekin saavat varmasti tuotteita itselleen testattavaksi. Tässä pätee hyvinkin paljon se, että bloggaaja pystyy markkinoimaan työtä vastaan yritystä kun taas myyjä vain myy.

   Sun kirjoittama viimeinen kappale on ihan täysin totta ja hyvin sanottu! Ihana, että jaksoit kommentoida näinkin pitkän ja kattavan vastauksen. Mun tarkoituksena oli herättää ajatuksia tästä aiheesta ja kiva, että onnistuin siinä!

 2. kirsikankukkia kirjoitti:

  Olipa hyvä ja avaava kirjoitus. Kiitos ?

 3. Tiina Linna kirjoitti:

  Tosi hyvä teksti, Viivi ja täyttä asiaa joka sana. Mä oon ite just vasta vähän aikaa sitten aloittanut oman blogin ihan silkasta kirjoittamisen ilosta. Laitoin aika paljon rahaa ja aikaa siihen, että sain blogista kivan ja ammattimaisen näköisen siksi, että vaikuttaisin luotettavalta ja ammattimaiselta kirjoittajalta. Ostin mm. oman domainin, mikä maksaa aika paljon. Päivätyön rinnalla blogin pitäminen ja säännöllinen päivittäminen käy todellakin työstä ja sille voi olla vaikeaa löytää aikaa.

  Ite nostan hattua jokaiselle, joka jaksaa pitää blogia pidempään kuin pari päivää, on tämä tosi isotöinen harrastus. Oon kans huomannut, ettei jengi kauheesti enää kommentoi blogeihin, mikä tekee omasta tekemisestä tieyllä tavalla vähän tylsää. Olisi kiva olla vuorovaikutuksessa lukijoiden kanssa, kun kuitenkin tietää, että jengi lukee.

  Oon ihaillut sun työtä IG:ssä, teet upeita meikkejä! Nyt vasta löysin tieni blogiisi – senkin IG:n kautta. 🙂

  Noista affiliate-linkeistä vielä: kaikista eniten ihmettelen sitä, että viitsitään nähdä vaivaa ja etsiä joku tuote erikseen, mitä bloggaaja on suositellut, sen sijaan, että klikattais sitä affilinkkiä. Kaikki tämä juontaa siihen, ettei bloggaaja saisi saada rahaa työstään, koska se mielletään helpoksi, kevyeksi, ja ennen kaikkea harrastukseksi. Kaiken muun hyvän lisäksi bloggaajan/vaikuttajan tulot eivät edes nosta tuotteen hintaa kuluttajalle, vaan liksat menee sen kaupan katteesta.

  • Viivi Nurminen kirjoitti:

   Ensinnäkin ihana kuulla, että oot löytänyt tänne! Kun kirjoitin, että bloggaaminen maksaa sille itse bloggaajallekin aika ison pennin tarkoitin juri tuota mitä itsekin sanoit. Ammattimaisuutta. Jokainen voi aloittaa bloggaamisen pienemmälläkin varustuksella ja kuvata vaikka puhelimella. Se on ihan täysin okei, mutta jos tätä hommaa tehdään kunnolla ja tosissaan niin siihen menee rahaa. Ihana kuulla, että oot ollut alusta asti valmis panostamaan <3

   Aikaa bloggaamiseen kuluu ihan järjettömästi on tiedän kyllä tunteen kuinka vaikeaa tälle välillä on löytää aikaa sen kaiken muun normaalin elämän seasta. Oon skipannut paljon asioita jotta oon saanut tekstejä tehtyjä. Kommentointi blogeissa on todella vähäistä nykyään verratuna vaikka siihen mitä se oli 10- vuotta sitten. Mutta vähäinen kommentointi on tuonut taas sen, että muut bloggaajat ja lukijat ottavat yhteyttä sosiaalisessa mediassa ja näin ollen syntyy vuorovaikutusta.

   Affiliate linkit aiheuttaa pahennusta joka kerta, mutta tässä taitaa päteä toi Suomalainen junttius, että kunhan vain kukaan muu ei sais mitään. On paljon kivempaa etsiä tuote itse jotta kukaan ei saa siitä penniäkään 😀

 4. Emilia kirjoitti:

  Niin tärkeä aihe, ja hyvä juttu että toit sen esille näin ymmärrettävästi ja suoraan.
  Etenkin tuo, että jos blogia haluaa ammattimaistaa, ei se ole ilmaista ja siinä vaiheessa kuvioihin tulee yhteistöitä, koska ne on se juttu, jolla rahaa voi bloggaajana tehdä.
  Blogi pitää myös saada näkyviin, ja markkinointia tarjoavat alustat velottaa siitä tilasta, jolla näkyvyyttä ostetaan. Ei siis todellakaan ole kyse ilmaisesta hommasta?
  Jospa vielä joku päivä bloggaaminen on yhtä arvokasta työtä kuin mikä tahansa muukin työ.

  • Viivi Nurminen kirjoitti:

   Kiitos ihanasta palautteesta <3

   Moni ei tosiaan ymmärrä ettei tämä kirjoitteleminen ole aina itsellekään halpaa homma, mutta silti jokainen joka haluaa panostaa omaan sisältöönsä on valmis siitä myös itsekin maksamaan. Toivon kanssa samaa, että joskus bloggaaminen olisi työtä jota arvostettaisiin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.