Hae
Paletilla

AJATUKSIA RASKAUSAJAN KOSMETIIKAN KÄYTÖSTÄ

Raskausajan kosmetiikan käyttö on sellainen mistä puhutaan todella paljon kun aihe on ajankohtainen, mutta se on myös sellainen mihin ei löydy virallista tietoa juuri ollenkaan. Tämä johtuu pääosin siitä ettei raskauden aikana käytettävien kosmetiikkatuotteiden ja niiden sisältämien aineiden ja yhdisteiden turvallisuudesta tiedetä tarpeeksi paljoa. Silloin ei myöskään voida antaa samanlaisia ohjeita kuin ruoka-aineiden suhteen. Raskausajan kosmetiikan käyttö kuitenkin herättää monissa erilaisia mielipiteitä ja tunteita. Jotkut kiinnittävät raskausaikana kosmetiikan käyttöön todella paljon huomiota kun taas toiset eivät edes ajatelleet asiaa juuri yhtään. Mielipiteitä kosmetiikan käytöstä raskausaikana on varmasti yhtä paljon kuin odottajiakin, mutta ajattelin itse jakaa omat ajatukseni raskausajan kosmetiikan käytöstä. Postauksessa olevat asiat ovat omia mielipiteitäni eikä mitenkään liity siihen miten kosmetiikan kanssa pitäisi toimia raskausaikana.

raskausajan kosmetiikan käyttö

raskausajan kosmetiikan käyttö

Voin paljastaa, että mietin itsekin alkuraskaudessa kosmetiikan vaikutusta tulevaan vauvaan, mutta lähinnä pohdin joitain tiettyjä raaka-aineita kuin jotain tiettyjä tuotteita. Olen kuitenkin alusta asti ollut sitä mieltä, että miettisin tarkemmin sitä mitä syön kuin sitä millaisia tai mitä kosmetiikkatuotteita käytän iholleni raskausaikana. Tätä ajatusta viljelen ja jaan yleensä muutenkin kuin vain nyt raskaana ollessa. Teknokemian yhdistys kertoo sivuillaan, että kosmetiikka ja hygienatuotteiden pitää olla turvallisia myös raskauden ja imetyksen aikana. Tulevien äitien ja syntymättömien lapsien turvallisuuden huomioiminen on osa pakollista, lainsäädännön vaatimaa kosmetiikan turvallisuusarviointia. Tämä siis tarkoittaa, että jokainen uusi tuote joka lanseerataan tulee käymään nämä turvallisuusselvitykset jo ennen markkinoille pääsyä. Kaupanhyllyille ei siis pääse yksikään tuote joka ei ole päässyt näistä turvallisuusselvityksistä läpi.

Luonnonkosmetiikkaa vai synteettistä?

Ihmettelen itse vahvasti sitä miksi moni vaihtaa tavalliset kosmetiikkatuotteet luonnonkosmetiikkaan raskausaikana. Osa vaihtaa synteettisen kosmetiikan luonnonkosmetiikkaan, mutta palaa entiseen odotusajan ja imetyksen jälkeen.  Toiset taas ovat vannoutuneita luonnonkosmetiikan käyttäjiä. Luonnonkosmetiikka sisältää usein erilaisia eteerisiä öljyjä minkä käytön itse taas lopettaisin odotusaikana. Täytyy kuitenkin muistaa ettei kaikkia eteerisiä öljyjä tarvitse välttää odotusaikana. Luonnonkosmetiikka on allergisoivampaa kuin synteettinen, mutta tästäkään asiasta ei voida kiistellä. Toiset saa reaktioita luonnonkosmetiikasta kun taas toiset synteettisestä. Kertoo myös mielestäni siitä ettei ole mitään ”parempaa” kosmetiikkaa odotus- tai imetysaikana. Olen itse havainnut asiaa tutkiskellessani, että mahdollisimman kemikaalittomasti elävät ihmiset ja luonnonkosmetiikan nimeen vannovat ovat lietsoneet netissä synteettisen kosmetiikan ”vaarallisuudesta” yleensäkin enemmän kuin toistepäin.

raskausajan kosmetiikan käyttö

Olen kuullut odottajien suusta sekä netistä lukenut väitteen, että koska pintaverenkierto voi lisääntyä raskausaikana niin iholta voi imeytyä aineita verenkiertoon normaalia enemmän. Toisinaan tämä on mielestäni melko hullu väite, sillä kosmetiikka ei lain mukaan saa imeytyä verenkiertoon. Ymmärrän ylipäätään odottajien huolen pikkuisesta ja sen, että tekee itse parempia valintoja jotta pienen kasvualusta olisi mahdollisimman turvattu.  Mielestäni kuitenkin jotkut väitökset menevät ympäri äyräiden ja mielestäni ihan tavallisella maalaisjärjelläkin pääsee pitkälle. Parasta olisi vähentää kosmetiikkatuotteiden käyttöä noin niin kun yleensäkin mikäli niiden sopivuus mietityttää. Ei neuvoa, että mikä tapa on oikein ja mikä väärin.

Altistumme erilaisille kemikaaleille päivittäin ja joka ikisessä asiassa.

Itse ajattelen myös asiaa siltä kantilta, että altistumme erilaisille kemikaaleille päivittäin ja joka ikisessä asiassa. Se, että haluaako joku odottaja värjätä omia hiuksiaan odotusaikana on sen ihmisen oma asia. Itse esimerkiksi voisin värjätä hiukset tällä hetkellä, mutta koska en normaalistikaan värjää hiuksia kuin kerran tai kaksi vuodessa niin olen päättänyt olla värjäämättä. Paljon huolta aiheuttaa myös vuosia ihmisten huulilla ollut alumiinia sisältävät dödöt. Itse käytän alumiinia sisältäviä dödöjä, koska alumiini itsessään tekee kainaloon kalvon joka juuri estää sitä hien hajua. Se ei imeydy ihoon vaan jää ihon pintaan ja lähtee iholta normaalisti pesun yhteydessä.

raskausajan kosmetiikan käyttö

mikäli aineet olisivat vaaraksi terveydelle, viranomaiset olisivat ne jo kieltäneet.

Raskausajan kosmetiikankäyttö ja muutenkin tietynlaiset rajoitukset ovat erilaisia eri maissa ja esimerkiksi Tanskassa kosmetiikka purkkien kyljessä lukee sen sopivuus raskaana oleville. Mikäli kuitenkin eteen olisi tullut tapauksia kosmetiikan haitallisuudesta odotus ja imetysaikana niin asiaan olisi varmaan jo perehdytty aikaisemmin. Hiustenvärjäys, rakennekynsien ottaminen, ripsienpidennysten ottaminen, itseruskettavat, aurinkovoiteet, ihan kaikkien käyttö on mielestäni oman tulkinnan varassa, mutta en itse näe näissä mitään ongelmaa varsinkaan jos käyttö on satunnaista. Täytyy kuitenkin muistaa, että vaikka joissain tuotteissa olisi ainesosia mitä olisi hyvä välttää niin mikäli aineet olisivat vaaraksi terveydelle, viranomaiset olisivat ne jo kieltäneet. Oma mielipiteeni on se, että raskauasajan kosmetiikan käyttö on pienin paha.

Loppuen lopuksi en itse ole muuttanut kosmetiikan käyttöäni mitenkään erilaiseksi odotusaikana. Käytössäni on samat tuotteet kuin aikaisemmin ja suhtaudun jokaiseen väitteeseen kosmetiikan ”haitallisuudesta” varauksella. Mielestäni kosmetiikan ympärillä muutenkin pyörii tietynlainen negatiivisuuden kuva sen haitallisuudesta, mutta itse näitä väitteitä en juurikaan perusta. Jos googletat tai etsit tietoa jatkuvasti raskaudesta, hajusteista tai kosmetiikan haitallisuudesta ylipäätään löydät tietenkin tietoa kuinka kaikki on haitallista. Se, että haluaa vähentää kemikaalikuormitusta odotus ja imetysaikana niin se on ihan täysin sallittua, mutta en näe vääränä myöskään sitä ettei kaikki ota kaikkea ihan kirjaimellisesti. Päälimmäisenä pidetään mielessä kuitenkin ettei ketään tulisi moittia omista kosmetiikan käyttö tottumuksista odotusaikana eikä muutenkaan!

Mitä mieltä olet itse raskausajan kosmetiikan käytöstä? 

Seuraa Instagramissa paletillaviivi


Myös nämä voisivat kiinnostaa:

PARAS VARTALOVOIDE ATOOPPISELLE IHOLLE O’KEEFFE’S SKIN REPAIR

YKSINKERTAINEN IHONHOITORUTIINI

PAI SKINCARE LUONNONKOSMETIIKKASARJA HERKÄLLE IHOLLE

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.