Hae
Paletilla

Lopetin e-pillerit, mikä muuttui?

Untitled

Lopetin e-pillerit muistaakseni viime helmikuussa tai maaliskuussa joten siitä tulee nyt vuosi kun päätin lopettaa niiden syömisen tietoisesti. Olin itse 16-vuotias, kun aloin ensimmäisen kerran syömään e-pillereitä ja söin niitä 7-vuotta lähes putkeen. Syy miksi lopetin ne oli ainoastaan se, että en halunnut enää jatkaa niiden syömistä, sillä en enää rehellisesti sanottuna muistanut millainen todellisuudessa itse olin. Olin jo muutaman vuoden miettinyt omaa herkkyyttäni mikä näkyi joko niin, että vollotin söpöistä koira mainoksista tai vaihtoehtoisesti raivosin mitä tyhmimmistä asioista. Tässä vuoden aikana olen oppinut itsestäni aika paljon sekä alkanut ymmärtämään käytöstäni. Tuon äkkipikasuus kaikkosi heti lopetuksen jälkeen.

Mulla e-pillerit on ollut käytössä aina vain ehkäisyn takia enkä ikinä esimerkiksi ole niitä syönyt kuukautiskipuihin tai muihin oireisiin. Jouduin usein vaihtelemaan e-pillereitä sillä niiden kanssa alkoi esiintymään tiputtelu vuotoa, enkä myöskään koskaan pystynyt syömään e-pillereiden laattoja putkeen. Sain myös tietää yhdellä reseptin uusimiskäynnillä, että minulle 16-vuotiaana määrätyt e-pillerit olivat tarkoitettu myös aknen hoitoon ja itse olen atoopikko. Muistan kärsineeni kuivasta jopa halkeilevasta ja hilseilevästä ihosta siihen aikaan. Oli sanomattakin selvää, että e-pilleri kokemukseni eivät ole olleet oikeasti kauhean hyviä koskaan. Siksi itselleni tuli myös viimeisimpien vuosien aikana sellainen fiilis, että en todellakaan haluaisi syödä yhtään ylimääräistä hormoonia. Ajatus siitä vain kauhistutti itseäni.

Lopetin e-pillerit

Hyviä puoli e-pillereiden lopettamisen jälkeen:

1.Pään säryt vähenivät

Silloin 16-vuotiaana kun aloitin syömään e-pillereitä huomasin, että pääkipuja esiintyi itselläni huomattavasti enemmän. Muistelin kyllä, että silloinen terveydenhoitaja sanoi, että päänsärkyjä voi esiintyä jonkin aikaa kunnes keho tottuu. En koskaan kuitenkaan kiinnittänyt huomiota siihen, että pääkivut olisivat tulleen e-pillereistä sillä olinhan kärsinyt niistä ennenkin. Nyt kuitenkin vuoden ilman olleena voin sanoa, että päänsäryt ovat vähentyneet yli puolella! Jos ennen kärsin viikoittain tai edes kerran kahdessa viikossa päänsärystä, niin nyt niitä esiintyy ehkä kerran tai pari kuukaudessa. Päänsäryt eivät jysähdä päälle mielestäni niin pahasti kuin ennen.

2. Mielialat tasaantui

Kuten postauksen alussa sanoin niin ongelmana oli äkkipikasuus. En todellakaan ole sellainen joka menee 0-100 sekunnissa, sillä normaalisti siihen vaaditaan paljon, että ärähdän jostain asiasta. E-pillereiden syömisen aikana saatoin suuttua vaikka vaan siitä, että mies oli jättänyt sukat nyt vaan väärään paikkaan. Nykyään tuntuu, että olen tasapainoisempi eikä pienet ärsykkeet juurikaan haittaa itseäni. Räjähdysherkkyyttä ei ole enää juurikaan.

3. Parisuhde

Kun lopetin e-pillerit parisuhde alkoi myös parantumaan huomattavasti vaikka parisuhde on parantunut vaikka siihen on toki vaikuttanut muutkin asiat. Mies tokaisi juhannuksena, että oot ihan eri ihminen kuin ennen ja, että hän oli huomannut muutoksen heti. Tämä oli itselleni aika positiivinen paljastus, sillä tuohon aikaan vielä pohdin etten ollut huomannut mitään suurta eroa. On varmasti helpompi olla ihmisen kanssa joka ei räjähtele tyhmistä asioista.

Lopetin e-pillerit

Huonoja puolia E-pillereiden lopettamisen jälkeen

1. Ehkäisy & kivut

E-pillerien lopettamisesta en ole löytänyt juurikaan mitään huonoja puolia. Ainoastaan sen, että ehkäisy on hoidettava huolellisemmin. Huomioin myös sen, että aina kun en ole syönyt e-pillereitä ovat kuukautiskivut olleet normaalia kovemmat, mutta en ole ajatellut asiaa sen enempää sillä kipu ei ole mitenkään mahdotonta eikä haittaa normaalia elämää.

2. Ihon kunto

Yhtenä huonona puolena olen myös huomannut sen, että heti e-pillereiden lopettamisen jälkeen kasvoilleni alkoi muodostumaan sellaisia epäpuhtauksia mistä en koskaan ennen ollut kärsinyt. Olen kuullut paljon, että ihmisillä saattaa räjähtää iho käsiin kun he lopettavat pillereiden syömisen. En kuitenkaan koskaan ajatellut, että se voisi osua omalle kohdalle. Koen kuitenkin, että nuo satunnaiset epäpuhtaudet jotka eivät suostu katoamaan millään ovat kuitenkin pienin murheeni vaikka enää ei tee mieli ilman meikkiä kauheasti kulkeakkaan. Epäpuhtaudet ovat jättäneet iholleni kuitenkin jäljet.

Lopetin e-pillerit

Vaikka listastakin huomaa, että e-pillereiden lopettamisen huonoja ja hyviä puolia on lähes saman verran niin olen nauttinut pillerittömästä elämästä. Koen, että mielummin olen se jonka mun kuuluu olla ja kärsin muutaman päivän kivuista ja epäpuhtauksista kuin se hullu jota olin silloin kuin söin pillereitä. Moni asia on kuitenkin muuttunut parempaan suuntaan kun lopetin e-pillerit.


Myös nämä voisivat kiinnostaa:

4 VIIKKOA ELÄMÄNTAPAMUUTOSTA TAKANA, MITEN ON SUJUNUT?

HEI ME MUUTETAAN!

NÄIHIN ASIOIHIN AION PANOSTAA VUONNA 2020 

14 kommenttia

 1. Katri kirjoitti:

  Itse olen myös monta vuotta jo syönyt e-pillereitä. Itselläni ei ole ollenkaan päänsärkyä, kuukautiset suunnilleen jäävät jo itsestään pois, kivut ovat pienemmät mutta silti kouristukset ovat kamalat ja ensimmäisenä päivänä pitäisi melkein aina olla etäpäivä että päivästä selviää hengissä. En usko rehellisesti, että epillerit aiheuttaisivat muuta kuin äkkipikaisuutta -se näkyy myös varmasti omassa luonteessani. Jokainen kuitenkin itse päättää omasta käytöksestään, joten pillerillä ei voi kuitenkaan kuitata luonnetta, vaan se on ihan jokaisen itse työstettävä asia. Voi vaikuttaa juuri joihinkin luonteenpiirteisiin, mutten usko että mitenkään olisi syy sille että on täysin erilainen ihminenkään, ehkä ehkäisystä luopuminen pistää pohtimaan asioita läpi kuten muut elämän isot tapahtumat. Näin ainakin itselleni on käynyt 🙂

  • Viivi Nurminen kirjoitti:

   Luonteen määritys oli ehkä väärä sana, mutta juuri tuota äkkipikaisuutta tarkoitin. Olen normaalisti sellainen jota saa ärsyttää aika kauan ennenkö menee niin sanotusti herne nenään. Pillerien aikaan sen ei tarvinnut olla kuin yksi sana joka sai mut räjähtään.

   Mulla meni aika kauan ennenkö pillerien lopetuksen jälkeen tajusin, että nää listaamani asiat on muuttunut. 🙂

 2. Charming Nails kirjoitti:

  Kyllä mä muistin mikä raivopää olin kun käytin ehkäisyrengasta. Lisäksi ehkäisy turvotti ja laittoi painon nousemaan. Käytin rengasta monta vuotta endometrioosin hoitoon. Sit parisuhde loppui ja havahduin että miksi käytän tätä? Lopetin vaan ykskaks. Eipähän tarvii maksaa yksinään kallista ehkäisyä ja olla hakemassa niitä koko ajan apteekista.

  Huomasin jonkun ajan kuluttua miten turvotus ja oudot mahakivut hellittivät. Endometrioosi oireet helpottivat, en tiedä oliko renkaasta lopulta edes mitään apua niihin. Nyt oireet on taas palanneet mutta tuntuu että ennen ne oli kivuliaammat kun se rengas aiheutti kipuja. Oon jo tottunut että tiettyyn aikaa kuusta koskee ja kovaa. Oon pahalla päällä silloin mutta en enää itkevä monsteri kuten ehkäisyn aikaan. Joten todellakin ehkäisy aiheuttaa jotain pään sisään ja et kyllä voi hallita itseäsi jos ne laittaa sut hulluksi ;D en ota enää ikinä hormonaalista ehkäisyä ellei mies sitä maksa ( en tajua miks naisten pitää itse maksaa ) jos siis mies sen ehkäisyn haluaa, ellei mies tiedä mitä on tulossa ( hullu akka )…ja onneks ei enää kohta tarviikaan kun eikös ne vaihdevuodet kohta ala ;D

  • Viivi Nurminen kirjoitti:

   Mä olin kans ihan hullu 😀 Mulla ei onneksi paino ole noussut tai ruokahalu lisääntynyt mistään pillereistä. Mulla on onneksi kivut tosi pienet ja kestää sen muutaman päivän. Se on kyllä ksittämätöntä, että ehkäisy jää ainoastaan naisten hoidettavaksi 😀

 3. Eve kirjoitti:

  Mulla kanssa nyt reilu vuosi kun lopetin e-pillerit. Söin niitä 10 vuotta. En huomannut suurempaa eroa, mutta mun naama joka on aina ollut kuin vauvan peppu, tuli kipeitä isoja finnejä.. leukaperiin lähinnä ja poskiin. Ne oli ihan hirveitä, kipeitä ja noloja koska ikinä ennen ei ole mitään ollut. Mutta nekin hävis kun hormoonit tasaantui. Onneksi <3
  Meillä on jo vauva suunnitelmissa, kesällä jätettiin ehkäisy pois muttei ole vielä kuulunut… Voikohan olla että pillerit vielä vaikuttaa jotenkin.. tiedä sitten.

  • Viivi Nurminen kirjoitti:

   Noi ihomuutokset on hyvinkin yleisiä e-pillereiden jälkeen. Mullakin on ollut ennen tosi hyvä iho ja nyt noi kipeet epäpuhtaudet tulee tonne hormonaaliselle alueille (leukaperät, posket ja kaula). Mulla noi iho ongelmat tuli vasta tyyliin pyolen vuoden jälkeen kun lopetin ja edelleen välillä pukkaa päälle. Nyt ehkä tuntuis kuitenkin, että alkaa helpottamaan.

   Oon myös itse lukenut tuosta, että vaikuttaako pitkä e-pillerien syönti hedelmällisyyteen, mutta ei kuulemma pitäisi. Valtavasti tsemppiä teille ja toivotaan, että pian tärppäisi <3

 4. Jenna kirjoitti:

  Mulla osittain samoja kokemuksia, kun lopetin pillerit. Itse siis aloitin jo 7-luokalla, kipuihin sekä akneen. Lopulta päädyin lopettamaan kokonaan, koska mulla pillerit pidensi vuotopäiviä 7-10 ja kivut jatkui. Mä mieluummin kärsin sen 2-3 päivää kovemmilla kivuilla, kuin 7-10 päivää marginaalisesti lievemmillä.

  Ekana olotilan huomasi kaverit, jotka sanoi että olen huomattavasti rauhallisempi sekä iloisempi. Itsellä kun pillerit vahvisti jo olemassa olevia PMS-oireita ihan uusiin sfääreihin. Mun raivarit oli sitä luokkaa että en edes itse halunnut olla itseni seurassa. Seuraavana sitten käkätin ihan hulluna omille raivareille, kunnes sain uuden…
  Nykyään raivareiden sijasta oon hirveä herkkis ja pillitän helposti. Itseasiassa vois ehkä sanua että nykyään tunnen, kun pillereiden kanssa taasen olin aika tunnekylmä tai vaihtoehtoisesti kävin 0-100 ilman filttereitä.

  Oisin tietty voinut jatkaa kokeilua et löytyskö sopivaa merkkiä, mutta en jaksanut. Lisänä mulla migreeni rajoittaa aika paljon vaihtoehtoja. Hyvä nykysellään.

  • Viivi Nurminen kirjoitti:

   Kiitos kun jaot kokemuksesi! Uskon, että nämä asiat mitä monet kokee pillerien kanssa on hyvinkin normaaleja ’oireita’. Mulla noi pillerit vaikutti juuri siihen, että ajattelin joka asiasta tosi negatiivisesti ja pienikin asia sai mut räjähtään. Mä oon aina ollut tosi herkkä, mutta pillerien kanssa se meni jo ihan nextille levelille.

   Ymmärrän täysin mikset jaksanut kokeilla eri merkkejä ja etsiä itselle sitä sopivaa vaihtoehtoa. Itsekin vuosien aikana kokeilin todella monet.

 5. Katri kirjoitti:

  Jep, just äkkipikaisuuden kautta huomaa miten sekasin välillä on ja varmasti semmonen itsehillinnän häilyvä raja on heikompi 😀 Itse jotenkin en usko että tämän varaan voisi kaikkea laittaa, kun ei sitä varmaan muista millanen oli ennen pillereitä vuosien jälkeenkään. Mutta jotkin tutkimukset puoltaa ja aika monilla samoja kokemuksia :/

  Ja pillereissä, mullakin, iho todella kuiva ja nämä varmaan kuivattaa. Kyllä sitä vaihtoa tai lopettamista on mietitty, nyt kun ikääntyy, niin ei ehkä iho enää kestä tätä hormoonipommia.

  • Viivi Nurminen kirjoitti:

   Juu ei ihan kaikkea voi laittaa pillerien syyksi, mutta on vaikea hahmottaa mikä johtuu niistä ja mikä ei jos on syönyt niitä monta vuotta. Mielialavaihtelut on niin yleisiä pillereissä, että niitä kokee varmasti moni. Oon vaan huomannut itsessäni eron lopettamisen jälkeen, että oon paljon tasasempi ja niitä ylilyöntejä ei enää tuu. Mieli on niin sanotusti kirkkaampi eikä jokainen juttu oo ihan huonosti 😀

 6. Linda/Lipstick Love kirjoitti:

  Mielenkiintoinen postaus! Mä oon syönyt e-pillereitä useamman vuoden putkeen ja kauhulla odotan sitä aikaa, kun joskus joudun ne jättämään pois kun aletaan miehen kanssa yrittää lapsen saamista. Mulla ei pillerit vaikuta mielialaan (omasta mielestä) juuri ollenkaan, ei ainakaan negatiivisessa mielessä. Painoa ne nosti, mutta siis hyvät puolet peittoaa niin huonot puolet mun kohdallani. Ennen pillereitä menkat aiheutti aina sen, että jos en saanut särkylääkettä otettua riittävän ajoissa ja vaikka yöllä vasta heräsin siihen kipuun, aiheutti se järkky kipu oksentelua ja usein myös tajunnan menetystä, kun verenpaine laski niin alas. En mä nytkään ilman kipua selviä, mutta huomattavasti helpommalla pääsen kuitenkin. Se onkin sitten asia erikseen kuinka hyvä se on jatkuvasti vetää tollasia hormonivalmisteita, mutta toistaiseksi mennään näillä 😀

  • Viivi Nurminen kirjoitti:

   Ymmärrän täysin mikset odota niiden pois jättämistä. Ihan hirveet noi oireet! Mä oon aina ollut siitä onnekas ettei paino ole noussu tai etten ole kärsinyt koskaan mistään hirveistä menkkakivuista. Toki nyt kun lopetin niiden syömisen niin kivut on ollut vähän pahemmat kuin pillerien kanssa. Parempi tosiaan syödä niitä jos ne tuntuu helpottavan elämää 🙂 En mä toisaalta koe pillerien syönnissä mitään väärää, mutta itse halusin olla ilman tässä kohtaa elämää. Kuka tietää vaikka joskus taas pillerit ottaisinkin käyttöön!

 7. Vandaalia kirjoitti:

  Mielenkiintoinen postaus ja hyvin kerrottu asia omasta näkökulmasta 🙂 Tuntuu, että nykyään naiset on valistuneempia e-pillereiden sivuvaikutuksista kuin aiemmin ja yhä useampi puhuu ”hormonikuorman” vähentämisestä.

  Itsellä kokemus on vähän päinvastainen; söin e-pillereitä 14-vuotiaasta 31-vuotiaaksi. Siinä kohdin mietin tupakoivana ja sukurasitteisena, että jos vaihtaisin hormonikierukkaan, josta olin kuullu paljon hyvää ja joka vaikuttaa paikallisesti. Lyhyesti todettakoon, että se oli virhe 😀 Mutta pillereihin palauttuani vuoden syrjähypyn jälkeen, huomasin saaneeni itseni takaisin; en ollut enää saamaton ja apaattinen. Se 0-100 tunne, mikä on ehtinyt vuosien aikana hioitua ja jota on oppinut itsessään tunnistamaan ja hallitsemaan, on enemmän minua kuin se, että olisin ilman 🙂 Ehkä itsensä huijausta, mutta mun on ollut parempi näin, mieluummin pyristelen irti tupakasta ja taistelen elämäntavoilla geenejä vastaan kun lopettaisin enää pillereitä toiste.

  Kiitos hyvästä blogista, jäin lukijaksi kosmebloggaajien joulukalenterin myötä! 😉

  • Viivi Nurminen kirjoitti:

   Moni jättää e-pillerien syönnin sen takia ettei halua syödä yhtäkään ylimääräistä hormoonia ja se oli myös omalla kohdalla yksi syy miksi jätin niiden syömisen. Mä en koskaan oo kuullut mitään hyvää kierukoista joten voin vain kuvitella 😀
   Mulla taas noi pillerit teki sen, että ajattelin jokaisesta asiasta hirveen negatiivisesti ja kävin kierroksilla tosiaan mitä tyhmemmistä asioista. Toisille pillerit voi olla hyvä juttu ja toisille ei. Itse koin, että tässä elämänvaiheessa voin olla ihan hyvin ilmankin 🙂

   Mahtavaa kuulla, että oot löytänyt tiesi tänne kosmebloggaajien joulukalenterin myötä ja tykännyt sisällöstä muutenkin <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.