Hae
Paletilla

Tekeekö itsestään huolehtiminen ihmisen pinnalliseksi?

Kun työskentelee kauneudenhoitoalalla kuulee jos jonkinlaisia juttuja kosmetiikkaan tai kauneuteen liittyvissä asioissa. Pelkästään jo se, että työskentelee kauneuden parissa leimaa susta automaattisesti melko pinnallisen ihmisen. Halusin alun perin tuoda tällä tekstillä esille, asioita mitkä ovat yleisiä oletuksia kauneudenhoidosta, meikkaamisesta ja millaisia kokemuksia mulla itsellä on. Mutta tekeekö itsestään huolehtiminen ihmisen pinnalliseksi postaus on lojunut luonnoksissa kauan, sillä teksti sisältää jopa hieman kärjistettyä kirjotusta.

C85D643D-9C1B-4F5A-8BD6-6D828EF52869

”Koska meikkaat, teet sen vain virheittesi peittämiseksi ja aina jonkun muun takia.”

Meikkaaminen on kauneudenhoidossa se joka luo ennakkoluuloja varmasti eniten. ”Olisit kauniimpi ilman meikkiä” ja ”eikö vähempikin riittäis” kommentit on varmasti tuttuja jokaiselle jotka meikkaa vähänkään näyttävämmin. Meikkaaminen luo oletuksen, että se joka meikkaa tekee sen jonkun muun takia tai yleensä virheidensä peittämiseksi. Tässä herää kysymys: Miksi sitä ei voi tehdä ihan vaan itseänsä varten? Meikkaaminen on monelle kuitenkin intohimo tai jopa harrastus. Harrastus siinä missä vaikka ratsastus, jääkiekko tai golffaus.

Ihan hirveää ajatella, että omaan ulkonäköön panostaminen tarkoittaisi automaattisesti sitä, että peittää itsestään virheet tai jotta tekisi toiseen ihmiseen vaikutuksen. Miksei näitä asioita voi tehdä vaan itseään varten? Meikkaaminen ei todellakaan ole itsessään olevien virheiden peittämistä vaan pikemminkin itsensä parhaiden puolien esiin tuomista ja luovaa työtä. Meikkaaminen luo itsevarmemman olon ja se yleensä näkyy myös ulospäin. Se ei silti tarkoita, että ihminen joka meikkaa olisi itsestään epävarma ja peittelisi todellista minäänsä meikin taakse.

IMG_3028

Mä itse henkilökohtaisesti rakastan meikkaamista, mutta en tee sitä kaunistuakseni. Meikkaaminen tai itsestään huolehtiminen on mulle lähinnä vain sitä omaa aikaa. Aikaa jolloin arjen keskellä ehdin istahtamaan kahvikupin kanssa meikkien ääreen ja tehdä sitä mistä itse nautin ja tykkään. Se on hetki jolloin keskityt siihen oleelliseen eli meikkaamiseen ja kaikki muu unohtuu sillä hetkellä.

Onko kukaan ikinä miettinyt, jos meikkaaminen luo monelle ulkopuoliselle susta pinnallisen kuvan, miltä sen meikin käyttäjästä tuntuu? Jokainen joka meikkaa on varmasti joskus ajatellut, että voinko mä laittaa violettia huulipunaa? Mitäköhän muut siitä ajattelee? Ja silloin kun sulla on sitä violettia huulipunaa, susta tuntuu että kaikki tuijottaa sua. Jos haluat laittaa violettia huulipunaa, laita sitä. Jos haluat tehdä ensimmäistä kertaa itsellesi räväkän silmämeikin, tee se ja nauti siitä että teit sen. Tee kaikki ne mitä oot meikeillä koskaan halunnut tehdä, ajattelematta sitä miltä se muista näyttää. Silloin kun se näyttää susta hyvältä niin sillä ei ole väliä miltä se näyttää muiden mielestä.

D7FEA3B9-1739-416C-9AC5-45CB0C094A8C

”Kosmetiikkatuotteet ovat turhan päiväisiä”

Olen jopa törmännyt tilanteeseen jossa asiakas on tullut ostamaan kosmetiikkatuotteita lahjaksi ja halunnut ilahduttaa ystäväänsä tai perheenjäsentä, mutta kassalla todennut että kosmetiikkatuotteet ovat turhan päiväisiä. Ihonhoito, kosmetiikka tuotteet ja ajatus siitä, että kaikki edellä mainitut asiat on turhan päiväisiä asioita on todella yleisiä. Se että omistat useamman suihkugeelin, kasvorasvan tai esimerkiksi hiustenhoitotuotteen tekee susta lähinnä vain hitonmoisen kuluttajan, sillä kyllähän nyt yksikin tuote riittäisi.

Arjen keskellä pitäisi joskus olla mahdollisuus panostaa vain itseensä eikä itseensä panostaminen tarkoita, että kosmetiikkatuotteisiin pitäisi hakata omaisuus. Se voi olla muutaman euron maksava ihanan tuoksuinen suihkugeeli mitä käyttää arjen keskellä tai vaikka kiva luomiväri mitä sipaista arki aamuina luomille. Niin pieni asia kuin ihanalta tuoksuva suihkugeeli tai upean sävyinen luomiväri voi tehdä jonkun onnelliseksi siinä hetkessä kun taas joillekin se on ihan arkipäivää.

IMG_3022

Ihonhoito on monelle suomalaiselle outo käsite. Monien suomalaisten ihonhoito ruutiinit ovat, että käsisaippualla ja vedellä putsataan kasvot eikä edes iho kiristele sen jälkeen ja jos kiristelee niin kasvoille voi levittää vaikka käsirasvaa. Eihän kasvoille tarvitse omaa kosteusvoidetta kun onhan se samaa ihoa.

Kosmetiikkatuotteiden tehoa vähätellään. Kuka nyt haluaisi maksaa ihonhoidosta saatika sitten käydä esimerkiksi kosmetologilla? Kosmetologitkin vähän hieroo joitakin tuotteita kasvoille ja tunnin kasvohoidostakin saa parhaimmillaan pulittaa satoja euroja. Se että, joku muu suorittaa sen kasvohoidon sulle kuin sinä itse aina vessassa lavuaarin ääressä tekee mielelle melko hyvää. Jokaisen kannattaisi jossain vaiheessa elämää käydä edes kerran esimerkiksi kasvohoidossa tsekkaamassa sen oman ihon kunto ja onhan sekin yksi tapa hemmotella itseään. Jos kamppailet iho-ongelmien kanssa käänny kosmetologin tai lääkärin puoleen. Jokainen meistä joskus kamppailee jonkinlaisien iho-ongelmien kanssa.

IMG_3018

”Kauneudenhoitoalan ammattilainen on pinnallinen ihminen”

Se miltä näyttää toisen silmissä voi olla täysin väärä kuva susta sille ihmiselle. Vaikka työskentelen kauneudenhoitoalalla, jossa nyt vaan yksinkertaisesti pitää näyttää siistiltä ja huolitellulta ja vapaa-aikanakin on kiva vähän meikkailla, niin miettiikö kukaan miltä se ihminen näyttää, kun se ei ole töissä? Tai silloin kun vapaa-päivänä ei vaan jaksa tehdä yhtään mitään. Voin sanoo, että suurimman osan vapaa-ajastani mä ainakin vietän likaset hiukset sotkunutturalla, maailman rumimmat ja mukavimmat verkkarit jalassa sohvalla maaten ja hyvä ettei kahviakin juo pillillä kun ei jaksa istua. Kuulostaako hirveen pinnalliselta?

Ei kauhean pinnallisesta ihmiseltä kuulosta. Se missä vaikka hitsaajat pitävät suoja naamaria kasvoilla tai rekkakuskit huomiovaatteita taaten turvallisuutensa ja näyttävänsä olevan ammattilaisia, niin myös me kauneudenhoitoalalla työskentelevät ihmiset näytetään siltä mitä työtä me tehdään.

Ole rohkea oma itsesi.

Mihin ennakkoluuloihin olet törmännyt kauneuteen liittyen? 

12 kommenttia

 1. Bea kirjoitti:

  Tosi hyvä kirjoitus. Itse en ole kauneudenhoitoalalla, mutta meikkailen ihan huvin vuoksi. Joskus näyttävämmin, joskus rennommin. Ainahan näihin yleisimpiin stereotypioihin ulkonäköön liittyen törmää. Typeräähän se on koska kyllä ihmisen pitäisi saada näyttää just siltä kuin haluaa.

  • Viivi Nurminen kirjoitti:

   Kiitos Bea! Kirjotus oli kaikille suunnattu, mutta nämä oli aiheita johon itse olen törmännyt kauneudenhoitoalalla työskennellessä ja siitä kiinnostuneena. Kyllähän kaikilla on ennakkoluuloja on aina, mutta monet tuomitaan ennen kuin edes annetaan mahdollisuus näyttää mitä oikeasti on.

 2. Jenna kirjoitti:

  Super hyvä teksti ja ihana sä! <3

  Kaikkien pitäisi kyllä lukea tämä, jotka ajattelevat kosmetologin työn olevan pelkkää puuterihuiskun heiluttamista ja meikkaamista. Se on oikeasti työtä ja kovaa sellaista. Totta kai erilaista, jos vertaa vaikka raksamieheen, mutta työtä kuitenkin. 🙂

  Ennen kun aloin opiskelemaan kosmetologiksi, niin olin just tuo huono ihon pesijä, sillä käytin vain samaa saippuaa vartalolle ja naamaan ja en osannut juurikaan meikata. Mutta koulun myötä kiinnostusta ja intohimo nousivat kosmetiikkaa ja kauneutta kohtaan. Eikä se ole musta yhtään pinnallista näyttää hyvältä. Käyhän ihmiset kuntosalilla ja syövät terveellisesti ja myös tällä tavoin haluavat kehittyä ihmisenä, parantaa ulkonäköään ja näyttää hyvältä. Semmonen terve itsekkyys ja itsensä etusijalla laittaminen on hyvästä. Omassa kehossa elää kuitenkin aina, joten sille kannattaa antaa sitä mitä se ansaitsee. <3

  • Viivi Nurminen kirjoitti:

   Kiitos Jenna <3 Nämä oli oletuksia mitä moni ajattelee kauneudesta kiinnostuneesta tai mihin olen itse törmännyt työskennellessäni tällä alalla. Me kosmetologit kuulemme varmasti puolet enemmän tämmöisiä ajatuksia ihmisiltä, sillä me työskennellään niin lähellä tätä aihetta. Tarkoituksena oli kuitenkin kumota näitä väitteitä. Olet ihan oikeassa, että kosmetologin työ on rankkaa, mutta ei mitään verrattuna fyysisesti työskentelevään työmieheen. Me ollaan kuitenkin niin lähellä ihmisten ongelmia tai sitten päinvastoin tuomassa niitä ilon tunteita asiakkaille.

   Varmasti jokainen on jossain vaiheessa elämää pessyt kasvonsa ja vartalonsa saippualla ja varsinkin jos kauneudenhoito ei ole just se sun juttu. Jopa itsekin olen tähän kategoriaan kuulunut. Ei jokaisen tarvitse kiinnostua kauneudenhoidosta tai kosmetiikasta, mutta monelle niistä kiinnostunut ihminen on pinnallinen. Salilla käyminen ja terveellisesti syövä ihminen varmasti kuuluu samaan kastiin meidän kauneudenhoidosta kiinnostuneiden kanssa, sillä siinä on kuitenkin takaa-ajatuksena hyvältä näyttäminen ja hyvän fiiliksen saaminen. Omassa kehossa tarvii todellakin viihtyä, niin kuin itsekin sanoit. Tapoja on varmasti monia, eikä mikään ole väärä tapa!

 3. Linda kirjoitti:

  Todella hyvä teksti Viivi! Mä en edes muista kuinka monta kertaa mä oon kohdannut erilaisia ennakkoluuloja ja kuvitelmia liittyen siihen, miten mä meikkaan tai kuinka paljon mulla on kosmetiikkaa. Mä en sentään työskentele kauneudenhoitoalalla, mutta voin vaan kuvitella kuinka paljon te alalla työskentelevät saatte ihan ammattinne takia kuulla kaikkea ”mukavaa”!

  Se on jotenkin jännä, ettei itsestä huolehtimista ja omaan ulkonäköönsä panostamista hyväksytä. Ei ainakaan ilman, että leimataan pinnalliseksi. Kun eihän se oikeasti ole keneltäkään toiselta pois, jos joku haluaa meikata vähän näyttävämmin ja käyttää aikaa kosmetiikan parissa. Miksei sitä voida suoda sille ihmiselle ilman silmien pyörittelyä ja arvostelua? Harrastuksensa kullakin!

  Multa kysellään töissä tosi usein vinkkejä kosmetiikkaan liittyen ja onko mulla jostain brändistä tai tietystä tuotteesta kokemuksia, kun ihmiset tietää, että aihe mua kiinnostaa. Töissä en ookaan koskaan itse asiassa työkavereilta kuullut mitään negatiivista, mutta mä en toisaalta myöskään itse tuputa niitä omia ajatuksia väkisin muille. Tiedän, että osa työkavereistani on juuriki niitä ”samalla saippualla naama ja kroppa” ihmisiä ja se on ihan fine mulle. Itse en siihen pystyisi enkä sitä lähtökohtaisesti kenellekään suosittelisi, mutta jos joku toinen kokee sen hyväksi tavaksi eikä halua sitä muuttaa niin go for it. Ei se ole multa mitenkään pois.

  • Viivi Nurminen kirjoitti:

   Näihin ennakkoluuloihin varmasti törmää jokainen jossain vaiheessa varsinkin jos on kiinnostunut kosmetiikasta tai kauneudenhoidosta ylipäätään. Me kauneudenhoitoalalla todellakin törmätään varmasti enemmän näihin kommentteihin, mutta pääosin kyllä olen törmännyt postauksessa olleisiin oletuksiin ihan normi elämässäkin.

   Mun mielestä on hienoo, että sellaiset jotka ei ole niin kiinnostuneita kosmetiikasta tai ei tiedä asioista juurikaan, uskaltaa kysyä neuvoa sellaiselta joka varmasti tietää aiheesta enemmän. Mä huomasin ton saman jo ennen kun opiskelin itseni kosmetologiksi, että moni kysyi vinkkejä ja tottakai kun oli opiskellut alaa niin se vinkkien kysyminen vaan lisääntyi. Mä en oikeastaan puhu kaunedesta tai kosmetiikasta sellaisille jotka siitä ei ole kiinnostuneita. Ei me kauneudesta kiinnostuneetkaan pyöritellä silmiä sellaisille ihmisille, jotka siitä ei ole kiinnostuneita. Jokainen saa mun mielestä näyttää miltä haluaa ja on omalla tavallaan myös upea juuri niin.

   Jokainen tallaa tyylillään ja en mä itsekään kellekkään mene sanomaan, että hei tieksää mitä toi saippualla peseminen tekee sun iholle? En. Jokainen saa pestä ja tehdä vartalollensa mitä ikinä haluakaan. Vaikka en sitä toki suosittele, mutta tapoja on niin monia kuin ihmisiäkin.

 4. Inka Monola kirjoitti:

  Samoja asioita pyörii päässä! Ollaan kyllä keskenämmekin keskusteltu samoista asioista monta kertaa, että osaat myös mun ajatukset kiteyttää hyvin <3

 5. Elli Leppiniemi kirjoitti:

  Hyvä teksti! Tää on tosiaan varmaan aika ikuisuusongelma tuolla alalla, enkä oikeastaan osaa asettua tuolla tavalla ajattelevien rooliin. Miksi ulkonäöstä huolehtiminen tekisi kenestäkään pinnallisen? Toki ulkonäkö on pinnallinen asia kokonaisuudessaan, joten ehkä siksi, mutta miksi ulkonäkö määrittelee ihmisen? 😀 Ihan täyttä asiaa kirjoitit ja mä oon täysin samaa mieltä! 🙂

  • Viivi Nurminen kirjoitti:

   Kiitos Elli! Todellakin on varmasti ikuisuus ongelma tällä alalla, mutta myös tähän törmää vaikka olisin vain kiinnostunut kauneudenhoidosta. Kaikki ei vain kuulu siihen kastiin, että kauneus kiinnoistaisi. Eikä tarvitsekaan. Oon itse sitä mieltä, että ei kauneudesta kiinnostunut ole välttämättä pinnallinen ihminen.

 6. Niina kirjoitti:

  Voi vitsi, tämä postaus on mennyt multa ihan ohi! Onneksi Ellin blogista tämän huomasin 🙂 Siis tuo ”Ja silloin kun sulla on sitä violettia huulipunaa, susta tuntuu että kaikki tuijottaa sua. ” on niin totta!! 😀 Oikeasti! Aina, kun mulla on jotakin kirkkaampaa huulipunaa, jengi tuijottaa… Mutta en välitä muiden mielipiteistä, meikkaan ja pukeudun kuten haluan.

  Itsestään huolehtiminen ei ole mun mielestä pinnallista 🙂 Pinnallisuus ei mielestäni kulje käsi kädessä vaikkapa meikkauksen kanssa. Se on jotakin ihan muuta. Tosi hyvä postaus! 🙂

  • Viivi Nurminen kirjoitti:

   Tai sitten vaan se tuntuu, että kaikki tuijottaa! Todellisuudessa kukaan ei varmaan kiinnitä huomiota, mutta kun oot itse tietoinen siitä että voit edes vähän kiinnittää huomiota, tuntuu se myös siltä 😀 Muiden mielipiteistä ei todellakaan kannata välittää vaan tehdä just niin mikä parhaimmalta itsestä tuntuu.

   Oon samaa mieltä ettei itsestään huolehtiminen ole todellakaan pinnallista. Kiitos Niina <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *