Hae
Paletilla

Miten päädyin kosmetologiksi ja millaista on työskennellä kauneudenhoitoalalla?

Kosmetologin ammatti on monen nuoren haave. Niin se oli munkin silloin 16-vuotiaana. Olin nuorempana se joka meikkasi silloin, kun muilta se vielä kiellettiin. Äitin ja siskon meikkipussit oli kovassa käytössä ja sabrinan salat lehti oli ykkös juttu. Tunnistaisin niiden meikkien tuoksun varmaan vieläkin. Hiuksia värjäsin jo ala-asteella niillä kaksi viikkoa kestävillä hiusväreillä, jotka todellisuudessa jäi hiuksiin kiinni kun tauti. Olin myös nuorempana tarkka siitä miltä näytin. Kulmakarvat piti meikata ennen kuin lähti ulos ja valkoiset kajaalit oli pakko laittaa joka aamu. En tiedä lähtikö innostus kauneus ja kosmetiikka juttuja kohtaan jo tällöin, mutta näin veikkaisin.

Untitled

Jos en olisi kiinnostunut kaudenhoidosta nuorena niin työskentilisin todennäköisesti jossakin ruokaravintolassa

Näiden ihanien teini meikki villityksien aikana kiinnostuin myös kynsien tekemisestä ja pohdinkin vähän aikaa sitten millaista elämäni olisi nyt jos en olisi 13-vuotiaana kiinnostunut kynsien tekemisestä. Ennen sitä kuitenkin lakkailin ahkeraan tahtiin omia pureskeltuja kynsiäni ja yht’äkkiä omat ei enää riittänytkään, joten hankin itselleni ensimmäiset kynsien teko välineet. Kyllä, kolmetoista vuotiaana! Jos en olisi aloittanut kynsien tekemistä niin nuorena ja sen kautta kiinnostunut vielä enemmän kauneudenhoidosta ja kosmetiikasta, työskentelisin tällä hetkellä todennäköisesti kokkina jossakin ruokaravintolassa kuin kosmetologina tai kosmetiikkamyyjänä.

Tuli yhteishakujen aika yhdeksännellä luokalla ja halusin jo silloin kosmetologiksi, mutta siihen aikaan sinne oli todella vaikea päästä ja toisena ongelmana oli opiskelu eri kunnassa. Joten hain yhdeksännen luokan yhteishaussa ravintola-alalle, koska en tiennyt mitä halusin tehdä ”isona” ja siksi kun olin kuullut, että sinne pääsee helposti sisään! No pääsin sisään, kunnes mun isä kysyi että halusinko tosiaan ravintola-alalle ja olinko miettinyt yksityisiä kouluja. Onneksi isä tunsi tyttärensä ja en päätynyt ravintola-alalle vaan opiskelemaan kosmetologiksi ja kosmetiikkamyyjäksi Tampereella olevaan yksityiseen kosmetologikouluun.

Untitled

Koulutus alkoi puolivuotta myöhemmin kuin ammattikoulun olisi pitänyt alkaa ja valmistuinkin vielä aikaisemmin kuin ikäiseni. Yksityinen kosmetologikoulu kestää noin 1,5 vuotta ja valehtelisin jos väittäisin ettei koulutus olisi ollut rankka ja todella intensiivinen. 1,5 vuoden aikana opiskelet kolmenvuoden edestä käytännössä. Ammattikoulussa opiskellaan paljon teoriaa, mutta yksityisessä työskennellään hoitolassa lähes koko koulutuksen ajan. Ensin käydään teoria sitten suunnataan hoitolaan harjoittelemaan opittua. Vaikka koulutus on puolet lyhyempi kuin ammattikoulussa opiskellaan yksityisessä koulussa samat asiat ja sama oppimäärä.

Ainoana työmahdollisuutena: yrittäjyys

Kosmetologin ammatti kuulostaa monien korvaan hohdokkaalta ja helpolta ammatilta. Ja näin ajattelin itsekkin ennen kuin istahdin koulun penkille. Työ näyttää ihanalta ja hohdokkaalta jossa ihmiset tulevat nauttimaan ja nousevat pedistä uutena ihmisenä. Todellisuudessa kosmetologin ammatti on muutakin kuin vain siveltimien huiskuttelua. Vaikka hoitojen ja meikkauksien tekeminen on osa kosmetologin ammattia niin kosmetologina työskentelyssä oli itselleni vain yksi ongelma. Jos halusit tehdä töitä kosmetologina oli yrittäjyys ainoa vaihtoehto. Joko perustamalla oma yritys ja hoitola tai mennä vuokratuolille toiseen yritykseen. Vaikka tykkäsin tehdä kosmetologin hommia tiesin alusta alkaen, että en halua yrittäjäksi.

Vaikka sanoin ettei yrittäjyys ollut omalla kohdallani vaihtoehto niin työskentelin vuoden kosmetologina eräässä hoitolassa sopimusyrittäjänä laskutuspalvelun kautta. Laskutuspalvelu on siitä kätevä, ettei sinun tarvitse hakea esimerkiksi toiminimeä laskuttaaksesi yrityksiä vaan palvelun kautta saat maksettua pakolliset maksut sekä laskutettua yrityksiä samanlailla kuin toiminimelläkin. Laskutuspalvelu on ollut suuri apu myös tässä bloggaamisessa!

Untitled

unelma ammattina kosmetologi ja kosmetiikkamyyjä

Vaikka 18-vuotiaana yrittäjänä toiminen kuulosti pelottavalta tiesin, että kosmetologina voi työskennellä muissakin hommissa kuten esimerkiksi kosmetiikka myyjänä. Alusta alkaen tiesin, että kosmetiikkamyyjänä työskenteleminen on enemmän mun juttuni ja vuonna 2015 sain paikan yhdestä yrityksestä jossa pääsin työskentelemään niin sanotusti unelma ammattiini. Ja sillä tiellä ollaan edelleen! En tykkää työskennellä kosmetiikkamyyjänä vain sen takia, että pääsen itsekin tutustumaan eirlaisiin kosmetiikkatuotteisiin vaan kehityn myös myyjänä, asiakaspalvelija ja ihmisenä. Työ jossa kohtaat erilaisia ihmisiä päivittäin kasvattaa myös itse työntekijääkin. Kosmetiikkamyyjän ammatti on paljon muutakin kuin vain myymistä ja myymälässä olemista ja sitä kautta olenkin päässyt itse työskentelemään esimerkiksi verkkokaupassa. Tällä hetkellä olen oman myymäläni meikki ”vastaava” näin karkeasti sanottuna. Pidän huolta, että työkaverit pysyy trendien perässä meikkienkin suhteen ja kerron heille vinkkejä miten jotakin tuotetta voi myydä vaikka johonkin muuhun tarkoitukseen.

Näin päädyin siis opiskelemaan kauneudenhoitoalalle josta sitten valmistuin kosmetologiksi ja kosmetiikkamyyjäksi. Unelmani on tehdä ihan muita töitä kauneudenhoitoalalla ja kosmetiikan parissa kun olla lopun ikääni kosmetiikkamyyjä. Siitä huolimatta on ihanaa todeta, että tällä hetkellä on juuri siinä omassa unelma ammatissaan ja tykkää työstään vaikka aika ajottaista väsymystä välillä onkin. Unelmia pitää olla ja niitä kohti mennään joka vuosi! Haluaisin myös tietää haluatteko tietää joistain hoidoista enemmän tai olisiko mielessä jokin sellainen postaus joka liittyy kosmetologin ammattiin? Kertokaa ihmeessä!

Oletko itse kiinnostunut työskentelemään kauneudenhoitoalalla? 


Nämä voisivat myös kiinnostaa:

IHOKARVOJEN POISTO SOKEROIMALLA

TEKEEKÖ ITSESTÄÄN HUOLEHTIMINEN IHMISEN PINNALLISEKSI?

KULMIEN KESTOVÄRJÄYKSELLÄ KEHYKSET KASVOILLE

 

4 kommenttia

 1. Nena Sofia kirjoitti:

  Siis pakko sanoa, että aivan ihana isä sulla! Toivottavasti mahdollisimman monien nuorien vanhemmat olisi yhtä ajattelevaisia, sillä ysiluokkalaiset harvemmin oikeasti osaa miettiä, mitä tulevaisuudeltaan haluavat. Itse päädyinkin silloin pitämään välivuotta, kun en vaan keksinyt, mitä haluaisin opiskella 🙂

  Tsemppiä tulevaisuuden unelmien tavoitteluun, ihanaa, että olet nyt työssä josta tykkäät <3

  • Viivi Nurminen kirjoitti:

   Muistan kyllä itsekkin, että en todellakaan tiennyt mihin halusin suoraan ysiluokan jälkeen. Tämänpä takia hain ravintola-alalle sillä tiesin, että sinne pääsen helposti kun en halunnut pitää välivuotta. Oon kyllä isälleni kiitollinen, että hän näki etten nyt välttämättä ravintola-alalle ole se paras vaihtoehto 😀

 2. hannamarielina kirjoitti:

  Hei, päädyin lukemaan tätä blogia kun koronan takia itsellä saattaa olla alanvaihto tulevaisuudessa edessä. Teini-ikäisestä saakka minua on kiinnostanut kosmetologin ammatti ja oli kiva lukea aiheesta. Ala kiinnostaa, mutta täytyy sanoa että kun on nettikirjoituksia lukenut niin kiinnostunut on ehkä hieman laskenut, alhainen palkkaus myös mietityttää (ainakin työntekijänä ollessa, ei yrittäjänä?). Olisi kiva lukea myös esim. kosmetologin työpäivä tms. tyylinen postaus 🙂

  • Viivi Nurminen kirjoitti:

   Moikka! Kiva että löysyt blogiini juuri tuon alan vaihdon merkeissä ja sen kosmetologin ammatin perässä 🙂 Kosmetologin ammattiin lukiessa kannattaa muistaa juuri se mistä varmasti olet lukenutkin ettei palkkatöitä juurikaan ole, ei omaa työehtosopimusta ja yrittäjyys on melkein ainoa vaihtoehto. En toimi enää kosmetologina ja jokainen päivä on erilainen 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *